Het berekenen van de juiste buislengte

Onze klanten stellen ons regelmatig de vraag hoe zij nu op de juiste manier de buislengte van de steigerbuizen kunnen berekenen. Dit is een goede vraag omdat er natuurlijk rekening gehouden moet worden met een aantal factoren. In deze handleiding geven wij u graag meer inzicht in hoe u dit gemakkelijk zelf kunt doen en geven wij u graag een aantal handvaten mee.

Om de juiste maat te berekenen maken wij gebruik van onderstaand voorbeeld, hierin kunnen wij 3 soorten buislengtes berekenen namelijk de buitenmaat, de tussenmaat en de hoogtemaat van de steigerbuizen. Onder de afbeelding zal ik iedere type buismaat berekenen duidelijk toelichten.

 

Tussenmaat berekenen (zie afbeelding aanduiding B)

Om de tussenmaat te kunnen berekenen neem je de gewenste buitenmaat A en haal je hier vervolgens 2x de gekozen buisdiameter af. Zo krijgt u de volgende som: Maat A - (2x Ø) = Maat B.

Hoe bereken je nu maat A? je kunt dit zelf bepalen, hoe breed wil je dat je constructie wordt. gebruik dan die afmeting. Als het hier om een tafel zou gaan en je wilt dat de tafel 1000 mm breed wordt in totaal en je hebt gekozen voor buisdiameter van 42,4 mm dan krijgt u deze som: 1000 - (2x 42,4) = 915,2 mm. De tussenmaat van de buis die dus in de breedte van de tafel komt, zal dan dus de maat 915,2 mm hebben.

 

Buitenmaat berekenen (zie op afbeelding aanduiding A) 

Heb je geen gewenste buitenmaat, maar wel al een tussenmaat die je wilt gebruiken? Dan gebruikt u deze berekening voor de buitenmaat. Om de buitenmaat te kunnen berekenen neem je de gewenste tussenmaat B en telt hier 2x de gekozen buisdiameter bij op. Zo krijgt u de volgende som: Maat B (2x Ø) = Maat A.

Als het hier om een tafel gaat en je weet dat je de tussenmaat op 1000 mm wilt hebben en je hebt gekozen voor buisdiameter 33,7 mm dan krijgt u deze som: 1000 (2x 33,7) = 1067,4 mm. U weet dan dus dat de volledige buitenmaat van uw constructie uit zal gaan komen op 1067,4 mm (of 106,74 cm).

 

Hoogtemaat berekenen (zie op afbeelding aanduiding D)

Om te weten in welke lengte je de staande buizen moet gaan bestellen, gebruikt u deze berekening, hiervoor dient u wel alvast vast te stellen hoe hoog u de totale constructie wilt hebben. Om de hoogtemaat te berekenen neem je de gewenste hoogtemaat C en haalt hier vervolgens 1x de gekozen buisdiameter af. Zo krijgt u de volgende som: Maat C - Ø = Maat D.

Als het hier om bijvoorbeeld een tafel gaat en je wilt de totale hoogte van de tafel (zonder blad) uit laten komen op 700 mm en je hebt gekozen voor buisdiameter 48,3 mm dan krijgt u deze som: 700 - 48,3 = 651,7 mm. Je weet nu dat je de staande buizen dus op een lengte van 651,7 mm moet bestellen.

 

Ik wil een buis plaatsen tussen twee muren of tussen mijn vloer en plafond, hoe bereken ik de buislengte?

Een mooi voorbeeld hiervoor is het plaatsen van een gordijnroede tussen twee muren, waarbij je gebruikt maakt van een ronde (of ovale) voetplaat aan beide muren. 

In dit geval dient u rekening te houden met de dikte van de voetplaat welke tegen de muur wordt bevestigt aan beide kanten. Deze dikte van de voet ligt aan de buisdiameter die u kiest. Hieronder vindt u een overzicht van de lengte welke u dient af te halen van de volledige breedte van muur tot muur. U krijgt dan dus de som:

Breedtemaat muur tot muur (Tussenmaat) - L = Maat van de buis. Wanneer de tussenmaat van muur tot muur 1200 mm is en u heeft gekozen voor buisdiameter 33,7 mm, dan maakt u de volgende som: 1200 - 20 = 1180 mm. U weet nu dat u dus een buislengte van 1180 mm dient te bestellen.

 

Buisdiameter (Ø) L
26,9 mm - 20 mm
33,7 mm - 20 mm
42,4 mm - 20 mm
48,4 mm - 30 mm
60,3 mm - 30 mm