In de houtwereld zijn er veel verschillende soorten bewerkingen van het hout. Hout wordt voor diverse toepassingen gebruikt en zijn er daardoor dus ook verschillende bewerkingen nodig. Wij geven je graag de keuze uit diverse bewerkingen, maar wat houden deze bewerkingen precies in? Ik leg het je graag uit!

Fijnbezaagd ruw steigerhout

Het steigerhout dat wij verkopen is voornamelijk ruw fijnbezaagd hout. Ik hoor je denken; fijn en ruw.. dit zijn toch wel twee hele verschillende dingen, maar in dit geval niet. Wat hiermee bedoeld wordt is het hout zoals het direct uit de zagerij komt zonder verdere bewerkingen. Ruw hout wordt dus ook wel bezaagd of fijnbezaagd hout genoemd. Bij ruw hout kan het voorkomen dat de dikte- en breedtemaat van een plank lichtelijk afwijkt.

Ruw hout wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van schuttingen en als gevelbekleding voor tuinhuisjes, maar tegenwoordig wordt ruw hout ook veel verwerkt in meubels voor binnen en buiten. Vaak wordt het hout dan wel even licht opgeschuurd. Het voordeel van steigerhout is dat het zacht hout is en makkelijk opgeschuurd kan worden. de ruwheid van een plank verschilt per houtsoort. He harder de houtsoort is des te minder splintert het hout. Steigerhout is zachthout en kan dus behoorlijk splinteren, maar is dus ook weer erg gemakkelijk op te schuren.

Om fijnbezaagd hout te behandelen met een verf of beits kun je het beste een blokkwast gebruiken die geschikt is voor beits.

Geschaafd steigerhout

Wanneer het hout geschaafd is betekent dit dat het machinaal glad geschaafd is door een schaaf. Deze bewerking zorgt er dus voor dat het hout vrij is van splinters, makkelijk en snel te verwerken is en ook voor verven geschikt is.

Geschaafd hout wordt tegenwoordig ook steeds vaker toegepast in de bouw omdat het geschaafde hout maatvast is. Ook wordt ons geschaafde steigerhout veel toegepast voor het maken van kindermeubels, overige meubels, alles in en rondom de woning.

Geborsteld steigerhout

Naast ruw en geschaafd steigerhout bieden wij ook geborsteld steigerhout aan. Veel van onze klanten denken dat dit hout een geschaafde plank is, maar dit is niet het geval. Borstelen betekent het machinaal bewerken van een plank met een staalborstel. De houtnerf komt hierdoor beter uit de plank en geeft een verweerde look aan het hout. Er ontstaat als het ware een geribbeld oppervlak. In ons assrtoiment bieden wij Verouderd geborsteld steigerhout en Gebruikt geborsteld steigerhout aan. Daarnaast hebben wij ook prachtige Wagondelen, Eiken planken, Beuken planken en oud Barnwood aan in ons assortiment, deze schaven wij en borstelen we voor het behoud van het verouderde effect. Wil je een andere plank op aanvraag laten borstelen dan kan dit uiteraard! Neem hiervoor contact met ons op of kom eens een kijkje nemen in onze showroom.